King Crab 👑

King Crab 👑

Un preț regal

 

Red king crab-ul are un aspect regal. Învelișul lui ascuțit arată ca o coroană ascuțită drapată într-o rochie fastuoasă de un roșu intens. Una dintre ghearele sale este mai mare decât cealaltă, care ar putea fi confundată cu un sceptru, dar este de fapt folosită pentru a zdrobi prada.

 

Dacă doriți să gustați unul dintre cei mai mari crabi din lume, fiți pregătiți să plătiți cât pentru răscumpărarea unui rege. Este cu adevărat o marfă de lux și este servită aproape exclusiv în restaurante de înaltă calitate.

 

Și puteți vedea atractivitatea: crabul este mare, cu carne suculentă și gustoasă, care poate fi savurat atât în mâncărurile calde cât și în cele reci. Dar conducătorul crustaceelor din Marea Barents nu este un nativ din nordul norvegian. De fapt, se trage din partea opusă a emisferei nordice și este una dintre speciile de crab regal prinse în scop comercial în Alaska.

 

Un conducător invaziv

 

În anii 1960, oamenii de știință ruși au adus crabul roșu regal în apele teritoriale norvegiene și rusești în efortul de a stabili o resursă de pescuit durabilă. Conform unor surse, Joseph Stalin a încercat de fapt să facă același lucru înainte de al doilea război mondial, dar nu a reușit. În ultimii 50 de ani, crabul a reușit să-și stabilească un habitat de-a lungul coastei în partea de est a Finnmark și a devenit o resursă de neprețuit pentru cel mai nordic județ al Norvegiei.

 

„Crab roșu regal” este un nume potrivit pentru specie - și nu doar datorită nuanței roșii și a mărimii - poate crește până la 8 kilograme în greutate, cu o cochilie mai lungă de 23 cm. Ca un rege, crabul își conduce tărâmul ecosistemului. Fără prea mult în calea dușmanilor naturali, crabul este liber să devoreze toată viața marină pe care o întâlnește. Crabul, fiind extrem de adaptabil, se hrănește cu animale și vietăți de pe fundul mării ca algele, și s-a cunoscut faptul că se regăsește de-a lungul coastei norvegiene, lăsând teroare în urma sa - precum vikingii cuceritori.

 

Susținerea regelui roșu

 

Din acest motiv, autoritățile norvegiene au stabilit o strategie compusă din două părți pentru menținerea unei populații durabile de crab roșu regal: În primul rând, un pescuit pe termen lung reglementat de diverse cote în Finnmark-ul de est; și în al doilea rând, prin limitarea dispersării crabului în afara acestei zone desemnate. Pentru a proteja alte specii valoroase, cum ar fi codul, tot pescuitul de crab regal din vestul Capului de Nord este, prin urmare, fără restricții.

 

Pescuitul crabului roșu regal are loc tot anul cu capcane în fiorduri și în zonele de coastă de-a lungul coastei de est a Finnmark-ului. Flota este formată din nave mici de coastă, cu o distanță scurtă de călătorit din zona de capturare până la locul de debarcare. Pentru a fi potrivit pentru vânzare, crabul roșu regal trebuie să fie uniform roșiatic-maroniu în partea superioară și să aibă o culoare albă, cremoasă pe partea inferioară. Crabul trebuie să fie viu și în stare bună în timp ce este prins, ceea ce înseamnă că nu trebuie să aibă răni, decolorări sau zgârieturi pe nicio parte a cochiliei sau să îi lipsească gheare sau picioare întregi.

 

Gust inegalabil

 

Reglementările stricte aplicate de industria peștelui și a fructelor de mare din Norvegia, nu fac decât să crească exclusivitatea crabului, dar atracția regelui este de necontestat. Carnea din picioarele, ghearele și coada de crab roșu regal are un gust rafinat dulce și savuros și este perfectă pentru prăjitul în stil asiatic, coacere și grătar, servită cu unt de usturoi sau aromată cu ierburi și condimente. Cu toate acestea, mulți preferă să mănânce crab au naturel - fiert sau în abur, cu o salată ușoară și o felie de lămâie.

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.